HISTORIK


Stiftsgården Tallnäs ligger vid Linnesjöns norra del, sex km från Skillingaryd mitt i Småland och var från början

ett sommarställe åt familjen Oscar Ljungbergh.

År 1953 föreslog dåvarande biskopen i Växjö Stift, Elis Malmeström, att det var lämpligt att köpa Tallnäs, som då var till salu.

Stiftsrådets AU beslöt att köpa Tallnäs för 100. 000 kr.

Från Gammelgården och gula paviljongen har Tallnäs vuxit till en fin läger- och kursgård med 134 bäddar.

Stiftsgården Tallnäs är känt för sin goda mat och vackra natur.

Fastigheten ägs idag av stiftelsen Växjö Stiftsgård Tallnäs och sedan år 2006 driver Tallnäs ekonomiska förening verksamheten samt hyr fastigheten av stiftelsen. Församlingar i Växjö stift äger andelar i föreningen.

Välkommen till en rundtur på Stiftsgården TallnäsVi börjar vår rundvandring vid vår skulptur ”Omhändertagen”, gjord av Sven Hector år 2006. Skulpturen kallas ”omhändertagen”, då vår önskan är att du ska känna dig omhändertagen under din vistelse här på Stiftsgården Tallnäs.


Gammelgården

Denna byggnad ligger lite för sig själv och var ursprungligen Oskar Ljungbergs sommarställe. År1953 köpte Växjö Stift byggnaden för att bilda Växjö Stiftsgård Tallnäs. Gammelgården renoverades år 2000 och alla rum används nu som konferensrum.


Här finns rum för både små och stora grupper. Gunvorsalen ligger på övre våningen. Elisabetsalen direkt till höger när man kommer in. Smårummen Kerstin- Asta-Lisa- och Britarummen ligger på undervåningen. På övervåningen ligger också Duvslaget. Gammelgården rymmer 120 personer.


Gula paviljongen

Paviljongen byggdes omkring år 1930 av Oskar Ljungberg och kallades på den tiden för Templum Dianae. Den är i särklass vårt vackraste konferensrum och används även för middag för det mindre sällskapet. Lokalen rymmer ca 20 personer och har en underbar utsikt över Linnesjön.


År 1956 helgades byggnaden till ett Templum Christi och kom att vara stiftsgårdens kapell i drygt 13 år. I slutet av 1960-talet visade det sig att paviljongen var för litet som kapell och inte heller anpassat för rörelsehindrade och handikappade.


Kapellet

Kapellet här på Stiftsgården Tallnäs invigdes Annandags Pingst år 1970 av biskop Emeritus Elis Malmström. Arkitekt var Anders Berglund. Triumfkrucifixet är tillverkat av träsnidaren Eva Spångberg. Kapellet rymmer ca 100 personer och har slinga och ljudanläggning.


Östergården

År 1968 byggdes Östergården och detta hus består av 14 rum, 7 enkelrum och 7 dubbelrum, ett kaffekök, bibliotek och en stor konferenssal. Denna sal rymmer upp till 90 personer och är utrustad med bio/dataprojektor samt DVD.


Sporthallen

Byggdes år 1976 och kallades då ”Kroppshyddan”. Den utrustning som finns är 2 stora mattor och 2 mindre, ribbstolar och 3 bänkar, 1 plint, I bock, 2 språngbräden, innebandymål, små innefotbollsmål, bordtennisbord, rockringar, badmintonnät, volleybollnät, innebandyklubbor, bordtennisraket, badmintonraket samt lite olika sorters bollar. Vi har även bastu med plats för 10 personer.


Storgården och Vättergården

I Storgården ligger vår reception med fin utsikt över hela gräsplanen, kapellet och övriga byggnader. I entréplanet finns vår matsal med plats för 120 personer samt vårt kök. Om du går en trappa upp kommer du till Storgården och där finns 4 dubbelrum samt ett kaffekök. Vättergårdens dagrum sammanbinder Storgården och Vättergården. Utanför dagrummet finns en stor och fin uteplats i anslutning till dammarna.


Vättergården byggdes av Jönköpings kyrkliga samfällighet år 1981. Den inrymmer 7 dubbelrum och 7 enkelrum som kan göras om till dubbelrum. Alla rum och toaletter i Vättergården renoverades 2015. Storgården byggdes 1962 och den stora ombyggnaden av kök och kontor ägde rum 1996-97.


Klockstapeln

Söndagen den 18 november år 1956 invigdes Tallnäs klockstapel. Stiftets ungdom hade samlat in omkring 5000:- till klockan i en insamlingskampanj som kallades ”klockinsamlingen”. Det var under ett ungdomsarbetsläger som klockstapeln byggdes under sommaren 1956 under ledning av ingenjör H. Wandt. Klockan kommer från Olssons klockgjuteri i Ystad och väger 110 kg. Den är stämd i E och har en diameter på 58 cm.


Klockan har följande inskription:

”År 1956 då Dr Elis Malmeström var biskop i Växjö Stift skänkte stiftets ungdom denna klocka till Växjö Stiftsgård Tallnäs.”


Dessutom är ungdomspsalmen 526:1 (i den gamla psalmboken) ingraverad.


Du som har kommit till vår jord

och gått de ungas väg.

Giv oss, O Segrare Ditt ord

och oss Din sanning säg.


Pilagården

Pilagården består av fyra byggnader. Pilagården 1 innehåller lektionssal, ett ledarrum med 2 bäddar samt samlingssal. En trappa upp finns ett 4-bäddsrum, samt ett grupprum.


Pilagården 2 rymmer totalt 28 bäddar. Här finns 4 st  4-bäddsrum på nedre planet och 4 st  3-bäddsrum på övre plan. Detta hus används även för vandrarhemsboende.

Pilagården 3 har 20 bäddar. 2 st  4-bäddsrum på nedre plan och 4 st  3-bäddsrum på övre plan. I detta hus finns även sällskapsrum och ett fullt utrustat kök för självhushåll.

Pilagården 4 innehar 28 bäddar varav 4 st  4-bäddsrum på nedre plan och 4 st  3-bäddsrum på övre plan.